Framilla toimiva ravintola Eurest poisti valikoimistaan lämpimän kasvisruuan viime syksynä, tarkoituksenaan ilmeisesti leikata kuluja. Itse en ole kasvissyöjä, mutta osallistuin silti boikottiin, koska Eurest laittaa mielestäni asiakkaitaan eriarvoiseen asemaan. Monet koulutoverini ovat kasvissyöjiä ja olen heidän kanssaan samaa mieltä siitä, ettei pelkällä runsaalla salaatilla voi korvata lämmintä ateriaa.

Ymmärrän toki, että Eurest on yritys, joka tavoittelee liikevoittoa ja tärkein asiakasryhmä lienee ns. täyden hinnan maksavat asiakkaat, jotka ruokailevat bisnes-buffetissa. Framilla on paljon muitakin toimijoita kuin pelkkä SeAMK, joten ruokalatoimintojen ulkoistaminen on ollut siinä mielessä ihan ymmärrettävää. Kuitenkin käsittääkseni kaikissa muiden yksiköiden ruokaloissa on tarjolla myös kunnollinen kasvisruoka, tai ainakin sellainen on erikseen saatavissa sopimuksen mukaan. Tämä asettaa myös eri yksiköissä opiskelevat ihmiset eriarvoiseen asemaan. Jos ruokala olisi koulutuskuntayhtymän, eikä Eurestin omistuksessa, niin se voisi toimia "yleishyödyllisemmin" ja  asiakaskunnan toiveiden mukaisesti, eikä liikevoiton maksimoinnin perusteella. Kyseisellä ravintolalla on kaksikin toimipistettä Framilla, enkä ymmärrä miksei edes jommassa kummassa voitaisi tarjoilla kasvisvaihtoehtoa?

SeAMK kehuskelee tehokkaalla laadunvarmistuksella ja mainostaa itseään youtubessa myötähäpeää herättävillä mainosvideoilla (joita en kehtaa edes linkittää tänne), mutta minne opiskelijoiden mielipiteet oikein hukkuvat? Luultavasti johonkin SAMO:n ja kuntayhtymän "politbyroon" välille. Epäkohtia yritetään nostaa esille, mutta puututaanko niihin oikeasti? Julkisuuskuvaan panostetaan, mutta sisäisiin epäkohtiin ei tunnuta kiinnittävän juurikaan huomiota.

On asia erikseen, että saadaanko muutaman ihmisen boikotilla ja opiskelijajärjestölle valittamisella mitään konkreettista aikaan. Ainakin toivoisin niin, sillä olisihan se koulunkin etu, etteivät opiskelijat olisi tyytymättömiä toimintoihin ja levittäisi pahaa sanaa, kuten minä. Mutta näillä näkymin sanoisin, että jos olet kasvissyöjä, tai et hyväksy ihmisten asettamista eriarvoiseen asemaan eettisten vakaumusten perusteella, niin älä hae SeAMK:n Framin yksikköön.